Gelişen teknoloji ile birlikte durmadan yeni modelleri duyurulan akıllı telefonların, birbirinden üstün özellikleri hızla artarken, özellikle de ekranları büyürken, pil ömrü ile ilgili problemleri de giderek büyüyor.
Sürekli değişen ve gelişen uygulamalar, sosyal ağlar, oyunlar, anlık mesajlaşma uygulamaları akıllı cihazlar ile eğlenmeyi sağlarken aynı zamanda bataryanın doluluğunun hızla tüketilmesine neden oluyor. “Akıllı telefon teknolojisi büyürken batarya problemi de artıyor” diyen Mobilcadde Genel Müdür Erkan Yılmaz, batarya problemlerini nasıl çözeceğinizi anlatıyor.
En sevilen uygulamalardan Whats app ile sevdiklerinizle saatlerce yazışabiliyorsunuz. Ya da sosyal ağlarda çevrenizi takip ederek paylaşımlarda bulunabiliyorsunuz. Kullanıma bağlı olarak mail kontrol, office araçları, değişik uygulamalar, oyunlar, kamera, dizi seyretme ve daha fazla birçok işlev ile akıllı telefonlar ile yapılabilecek üstün özellikleri bulunuyor. Adeta kişisel asistan haline gelen akıllı telefonların küçük kasalarında, dünya kadar ver ve işlev bulunuyor. Peki ya bu denli büyük işler başarabileceğiniz bu cihazları şarj problemi nedeniyle nedeniyle kullanamıyorsanız? İşte bilinen yöntemlerin aksine bataryanız için ihtiyacınız olan herşey bu yazıda.
1. Telefonu İlk Aldığınızda %100 Şarj
Bir telefonun bataryasını en sağlıklı kullanmanın sırrı, telefonu ilk aldığınız gün başlar. Telefonu paketinden çıkarıp incelerken, ilk yapmanız gereken direk şarja koymak olacaktır. Yeni sahip olduğunuz cihazınız, bir miktar şarj ile elinize gelse dahi, telefonu açmadan direk şarja koymanız gerekiyor. Telefonun ilk şarjı bataryanın düzenli çalışması için çok önemlidir. Bu ilk kuralı yerine getirirseniz daha verimli bir bataryaya sahip olabilirsiniz.
2. Gereksiz Uygulamalar, Duvar kağıdı, Ekran Işığı ve Dahası...
Her yerde sıkça okuduğumuz gibi akıllı telefon batarya ömrünü artırma yöntemlerinin en bilinen yolu, şüphesiz ki doğru telefon kullanımıdır. Telefon ekranınızın gereğinden parlak olması, arka planın hareketli temalardan oluşması, gereksiz uygulamaların açık olması, telefon sesinin ve titreşimin açık olması elbetteki şarjı etkileyen ana faktörlerdir. Fakat bir akıllı cihazın bu özelliklerini tamamiyle etkisiz hale getirmek, karanlıkta dikiş dikmeye benzer. Yani araçlarınız ne kadar iyi olursa olsun kullanmak için yeterli ışık ve ortam yok ise, hiçbir verim alamazsınız. Aynı şekilde telefonunuzun da bu özelliklerini tamamen kapatmak, sizi cihazdan soğutacağı için bu özellikleri minumum orta düzeyde kullanmalısınız. Bu yapacağınız ilk hamle telefonunuzun batarya ömrünü az da olsa artıracaktır fakat daha etkili kullanım için diğer yollara başvurmalısınız.
3. Şarjlı Telefon Kılıfı
Özellikele cep telefonlarını korumak için kullanılan, son dönemde bir moda aksesuarı haline gelen telefon kılıflarının daha işlevsel modelleri olan şarjlı türleri de piyasada yer alıyor. İiçerisine minik şarj ünitesi bulunan bu kılıf türleri, telefonunuz ile birlikte şarj ediliyor. MobilCadde uzman ekibinin araştırmalarına göre, bataryalı kılıflar telefonunuzun şarjı azaldığında devreye giriyor, sağladığı performans ve mAh gücüne göre %10 ile %40 arasında telefonunuzun şarj ömrünü artırıyor. Şarj probleminizi geçici olarak ortadan kaldıran bu kılıf modelini kullanarak hem telefonunuzu çizik ve darbelerden koruyabilir hem de zor anlarınızda şarj ünitesi olarak kullanabilirsiniz.
4. Orjinal Şarj Aleti ve Data Kablosunun Önemi
Apple, Samsung, Sony, LG, HTC, Nokia ve daha birçok marka telefon için piyasada çeşitli şarj aleti bulunuyor. Birçok iyi marka şarj cihazı üretiyor. Şunu belirtmekte de fayda var ki her farklı marka şarj cihazı ve data kablosu telefona zarar vermez. Ancak yüksek akımla şarj olması gereken telefonunuzu daha düşük akımla şarj etmek isterseniz şarj süresi uzayabilir. Bu nedenle yüksek akım isteyen telefonların uygun jarj adaptörleri ile doldurulması akıllıca olur.
5. NFC Bataryanız İçin Çalışsın
NFC daha eski bir mobil teknoloji olmasına rağmen iPhone 6’nın tanıtımı ardından adından sıklıkla söz ettirmeye başladı .Yakın alan iletişimi olarak bildiğimiz NFC, iki elektronik cihaz arasındaki haberleşmeyi sağlayan bir teknolojidir. NFC teknolojisini bataryanız için nasıl kullanabileceğiniz sorusuna gelirsek eğer, öncelikle NFC özelliği bulunan bir cihazınız ve etiketleriniz olması gerekiyor. Operatör kaynaklı internet her zamantelefon şarjını daha çok harcar. Siz wifi alanına girdiğinizde otomatik olarak operatör internetiniz kapanıp, wifi devreye girebilir. Ya da buna benzer şarj harcayan birçok işlevi NFC etiketinize tanımlayarak, bulunduğunuz mekana göre telefonunuzda çalışan uygulama ve işlevleri yönetebilir, bataryanızı daha verimli kullanabilirsiniz.
6. Şarjınızı Sıfırlayın, Yeniden Şarj Edin
Telefon bataryası için doğru şarj kullanımı tavsiyelerini bir çok kişiden duymaktayız. Belki hiç duymadığınız bir tavsiye ise, telefon şarjınızı tamamen sıfırlamanız olacaktır. Gün içerisinde telefonunuzun şarjı tam sıfırlanmadan şarja takıyorsanız, bu durum bataryanın kendini yenilemesine engel olacaktır. Arada bir olmak şartıyla teleofn şarjınızı %100 bitirmeli ve tekrar şarj etmelisiniz. Lityum İon piller tamamen boşaltılmaya karşı sorun yaşayabilen pillerdir. Bu nedenle illa %100 boşaltmaya çalışmanız da bataryanızı bozmanıza neden olabilir! Bu nedenle %5 dolulukta bir batarya şarj edilebilir.
7. Powerbank Yedek Batarya
Her kadının çantasından bulundurması gereken olmazsa olmazları vardır. Ya da her erkeğin cebinde bir cüzdanı olmalıdır. Bunun gibi gelişen teknolojinin doğurduğu ihtiyaçlar doğrultusunda her akıllı telefon sahibinin de çantasından ayırmaması gereken powerbank yedek bataryası olmalıdır. Powerbank ile hiç tanışmayanlar için açıklayalım; yedek batarya olarak ta bilinen powerbank, telefonunuz için gerekli enerjiyi depolayan küçük şarj üniteleridir. Performans gücü mAh özelliğine göre değişen bu yedek bataryalar, 1 ile 5 defaya kadartelefonunuzu %100 şarj edebiliyor. Powerbank kullanımı çok basit; usb ara kablonuz veya telefonunuzun şarj cihazı ile yedek bataryanızı akşamdan şarj ediyorsunuz. Daha sonra gün içerisinde şarjınızın kırmızı alarm verdiği durumlarda, usb ara kablonuz ile powerbank yedek bataryanız arasında bağlantı kurup, şarj geçişi sağlıyorsunuz. İşten eve dönerken yolda film izleme keyfi, değişik uygulamalar ile saatlerce vakşt geçirme ve dışarıda priz bulamayacağım kaygısını powerbank yedek bataryanız sayesinde yok edebilirsiniz.
8. Masaüstü Dock Kolaylığı
Son dönemlerin vazgeçilmez standı masaüstü dock, siz fark etmesenizde bataryanız için en önemli kurtarıcı olabilir. Çalışırken masanızın üzerinde hem telefonununuza stand görevi gören hem de sürekli şarj sağlayan masaüstü şarj aletleri, siz işinizle ilgilenirken, telefonunuzun batarya kaybını önler. Telefonununuz daima şarj oluyormuşcasına gün içerisinde batarya azalmaz ve iş çıkışı %80’den yüksek bir batarya ile şarj problemini asla dert etmezsiniz.
Hayatın önemli bir parçası haline gelen akıllı telefonları ya da tabletleri gün içinde neredeyse hiç elden düşmüyor. Hal böyle olunca da telefonlara şarj yetiştirmek oldukça zor olabiliyor. Bu tür şarj problemlerini ortadan kaldırmak için, size en uygun olanı çözümü seçebilir, batarya ömrünüzü uzatabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder